NOLANSTUDIO
ARCHITECTURE & DESIGN
20151129 back render.jpg

East Seventeenth

East Seventeenth

To accommodate the needs of a growing family this client came to us wanting to expand the size and update the interior of their East Austin house.  In the front of the existing house we removed a dividing wall and the low-slung ceiling to establish an open plan with a gabled ceiling and large dormer window to add an abundance of natural light.  To visually connect the kitchen and dining space to the front yard a large steel window box was added to the front facade of the house.  With one parent working from home on a regular basis it was important to include a modest, but useful office that didn't become a hindrance for the user.  Placed in the corner of the family room, the office utilizes a low, but double sided book shelf and storage wall to visually divide the spaces while still allowing for sound and light transmission.  The family room opens up to the outdoor deck area and back yard allowing for an easy flow between indoor and out.  On the outside of the house a warm cedar enclosure and new soffit help to balance the existing painted wood siding.