NOLANSTUDIO
ARCHITECTURE & DESIGN
low-res-2500-px-11.jpg

Wheelhouse Salon

Wheelhouse Salon

We were tasked with the Architecture & Interior Design of the first location for the Wheelhouse brand located outside of their home-state of Alabama. A driving force for the husband and wife owners of the salon is to create a comfortable environment where stylists can building long term relationships with their clients, helping them look the way they feel. This inspired the design for the custom stylist stations, accessible from both sides, and centered down the middle of the space to create an atmosphere of community that bolsters interaction and conversation. The interior furniture, decor and wood flooring are used as a nod to the spot where it all began, based in a vintage house nestled among one of Birmingham’s oldest and hippest suburbs. The large custom cabinet and shelving near the waiting area utilizes perforated steel for the backing to allow natural light to pass from the large storefront windows to the stylist stations. We incorporated several skylights throughout the space to bring an abundance of natural light to the interior.

General Contractor: Ballistic Enterprises
MEP Engineering: ATS Engineers
Photography: Jake Holt Photography
Year Completed: 2018